Stavanger Astronomiske Forening

INNHOLD

GAMMELT

LENKER

Besøk Vitensenteret!

Asteroidene

Nyhetsarkiv 2007

SAF Blogg

H. Birch 28 okt 2007

Vi prøver ut egen blogg for de siste nyhetene i astronomi. Håper dette stimulerer astronomi-interesserte til å være med på debatt.

Følg med her:
http://saf-astro.blogspot.com/

Vårt nye teleskop

Terje Holte
30. sept. 2007

Første 3. Gamle og nye teleskop

Bilde 11. Ja, nå kan de flire, Gaute Svela, Hans Levi Alnes, Sigmund Skjelnes, Leif Magne Svendsen og Per Amund Amundsen

Bilde 15. Nytt teleskop på plass

Solens utbrudd tar halen på komet

H. Birch
3. okt. 2007

Terje Holte sendte en lenke som kom fra NASA Science News 1. oktober 2007. Lenke til Nasa. Her får vi se en spennende videosnutt som viser når solens utbrudd fjerner halen til en komet.

Planetariet 21. september.
Dåp og grunnstensnedleggelse

H. Birch
3. okt. 2007

Terje Holte har sendt inn mange bilder fra begivenheten på Sandnes, så her er en seleksjon.


Planetariet landsatt i Vågen i Sandnes

”Nøkk” feiret sammen med oss

Her er det takketaler med hornmusikk

Døping av Umoe-Planetariet av den 2,5 år lille datteren til Jens Ulltveit-Moe, Agnes

Prosesjon med kulen som grunnsten til Vitenfabrikken

Sjonglører utenfor Vitensenteret

Spesielt inviterte. Planetariet skal henge i detlyse rommet, bak til venstre

Gro Persson og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Ordfører i Sandnes, Jostein Rovik, senker ned ”grunnkulen”

Her er ordfører, Gro og gjengen fra Vitensenteret

Gaveoverrekkelser

Meteoritt i gave fra K. J. Røed Ødegaard til ordføreren

Meteoritten og glasskulen

Grunnkulen i Vitenfabrikken på plass

Planet overlevde moderstjernas kjempeutvidelse

ASTRO-NYTT fra Torben Leifsen 17. sept. 2007

En gassplanet i bane rundt en svært gammel stjerne nær slutten av sin utvikling er oppdaget av en internasjonal gruppe astronomer. Med en alder på omlag 10 milliarder år er V 391 Pegasi b den første planet som er oppdaget rundt en stjerne som har utviklet seg forbi kjempe-stjernestadiet. Oppdagelsen ble publisert i tidsskriftet Nature 13/9. Artikkelen beskriver også hva som kan hende når Solen har brukt opp sitt kjernebrennstoff, utvider seg til en kjempestjerne og sluker de nærmeste planetene. To norske astronomer er med på oppdagelsen.

Les hele saken her: Lenke til UiO

Gammelt kompendium

H. Birch 16. sept. 2007

Om du har lyst å ta en titt på foreningens gamle kompendium, så finnes det i pdf-format (11 Mb)

Forskningstorget i Stavanger og Sandnes

H. Birch 8. sept. 2007

Det arrangeres forskningstorg i Øglendparken i Sandnes og på Arneageren i Stavanger.

Øglendsparken
22.09.2007 fra 12:00 til 15:00

Arneageren
29.09.2007 fra 13:00 til 16:00

Norsk Oljemuseum: Romstasjonen ISS - 39 mil over havet

H. Birch 8. sept. 2007

Lenke til Norsk Oljemuseum. Utstillingen åpner tirsdag 11. september. Her får vi kjennskap til livet i rommet og hverdagen for de som bor på romstasjonen ISS. Publikum får prøve hvordan det er å arbeide i vektløs tilstand. Erik Tandberg presenterer foredraget "50 år i rommet" kl. 17:00 på åpningsdagen.

Høstprogram for seminar i naturvitenskap

Per Amund Amundsen

Lenke til UiS

Skjelden, død stjerne funnet i nabolaget

ASTRO-NYTT fra Unni Fuskeland 7. sept. 2007

Tenk deg en 20 kilometer bred, intenst glødende ball som svever alene i verdensrommet. Om du nærmer deg, rives du filler av tyngdekreftene og alt elektronisk og magnetisk går helt bananas. Et slikt objekt er oppdaget i vårt nabolag, men likevel betryggende langt unna.

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO



Ringer på kant med Uranus

ASTRO-NYTT fra Unni Fuskeland 5. sept. 2007

De fleste tenker på Saturn som ringplaneten i vårt solsystem. Men i tillegg har både Jupiter, Uranus og Neptun ringer. Ringsystemet til Uranus er Solsystemets nest flotteste og fordi planeten ruller bortover i rommet, står ringene rett opp og ned med 42 års mellomrom. Det skjer akkurat nå!

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Månelandingene i ny detalj

ASTRO-NYTT fra Unni Fuskeland 4. sept. 2007

I høst er det 35 år siden menneskene gikk på Månen. Fra 1969-1972 landet 6 Apollo-farkoster med 12 astronauter, gjorde undersøkelser, samlet til sammen 382 kg steinprøver som ble bragt tilbake til Jorden og en lang rekke bilder ble tatt. Nå blir disse bildene frigjort i elektronisk versjon og i meget høy oppløsning.

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Gigantisk kosmisk tomrom

ASTRO-NYTT fra Unni Fuskeland 3. sept. 2007

Astronomer har nå funnet det suverent største tomrommet vi kjenner i Universet. Hullet er omkring en milliard lysår i diameter og er det hittil sterkeste bevis for at den mystiske mørke energien virkelig finnes. I tomrommet er det mye mindre stoff i form av galakser eller mørk materie enn det man vanligvis finner i universet forøvrig. Dette er virkelig et gigantisk område med ingenting!

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Nedslag på månen under formørkelse

ASTRO-NYTT fra Unni Fuskeland 29. aug. 2007

I dag (28 august) skal amerikanske forskere forsøke å gjøre helt unike observasjoner av små steiner som treffer Månens overflate og fordamper med et lysglimt. Dette skjer mens Månen er formørket. Nedslag på Månen er aldri tidligere observert under formørkelser og partiklene det er snakk om kommer også fra en helt spesiell retning; de har sust rett forbi Solen!

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Stjerne med komethale

Et nytt, merkelig og eksotisk fenomen er oppdaget ved en av himmelens mest berømte stjerner, Mira. Kjempestjernen har en kometlignende hale som overgår alt som er sett av kometer og som forbløffer forskerne, men den er også unik for stjerner.

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Perseidene 2007

Thorbjørn Løvik 12. aug. 2007  

Hei!
Det ser ut som om det kan bli klarvær i natt, og Perseidene er på maksimum. Det vil være folk på Byhaugen fra kl. 22.00 for de som vil være med å observere.

Månen okkulterer Pleiadene i natt (med Mars som tilskuer)

Nas-mailingliste Birger Andersen 6. aug. 2007

Noe for de ivrigste observatørene...

Månen pløyer gjennom Pleiadene kommende natt (natten mellom 6. og 7. august). Fra Oslo er tidsrommet hvor blotte øye stjerner er bak månen ca. 02:15 - 04:10. I Bergen og Trondheim okkulteres stjernene henholdsvis ca. 3 og ca. 6 minutter senere. De to første sterke Pleiadene som forsvinner nesten samtidig er 16 Tau (5,4 mag) og 17 Tau (3,7 mag). Sola er drøyt ni grader under horisonten i Trondheim og nesten 13 i Oslo og Bergen når disse forsvinner. Når siste sterke Pleiade-stjerne (TYC 1804-2081, 6,8 mag) kommer frem igjen, så er det for lyst i Trondheim, mens sola er ca. 6.5 grader under horisonten i Oslo og nesten 8 i Bergen. Så folk sør i landet kan få med seg alt.

Okkultasjonene bør bli flotte i prismekikkerter og små teleskop hvis himmelen blir klar. Se også etter lysende nattskyer. Det er jo sesong for det nå, hvem vet om det blir en bonus ? Bonus, ja ...

Planeten Mars befinner deg ca. 5.5 grader nesten rett sør for Månen og Pleiadene under okkultasjonen.

Og det kan fort bli et og annet Perseide-stjerneskudd. Det er jo bare knapt ei uke til maksimum, og Perseidene begynner å ta seg opp i aktivitet nå.
- birger

Ett år til stor solformørkelse i Norge

ASTRO-NYTT fra K.J.R. Oedegaard 1. august 2007

I dag er det nøyaktig ett år til den første totale solformørkelse på norsk område siden 1954. Kl. 11.50 den 1. august 2008 blir Solen formørket i halvannet minutt på Kvitøya på Svalbard. Resten av landet får oppleve en betydelig delvis formørkelse. I Sør-Norge blir omtrent 50% av Solen dekket, i Nord-Norge over 80% og på Kvitøya ved Svalbard blir formørkelsen total!

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Rapporter fra Østerrike

Erik Jensen 20. juli 2007

Per og jeg har vært i Østerrike igjen og observert masse. Været var jevnt over bra. Vedlagt følger rapporter til SAF-veven

HB: Tusen takk skal du ha, og fortsatt god sommer. Her kommer endelig noe skikkelig sommerlektyre!

Tildelte legatmidler

H. Birch 14. juli 2007

Gleden var stor da Stavanger Astronomiske Forening fikk tildelt kr 50.000,- fra Fylkesmann John Norem og Hustru Thora Margrethes Legat 19. juni 2007. Pengesummen vil bli brukt i fbm innkjøp av nytt teleskop til observatoriet. Teleskopet er av typen Meade 14" LX 200R.

Romsonde skal finne opprinnelsen

ASTRO-NYTT fra Unni Fuskeland 2. juli 2007

Lørdag kveld sendes romsonden Dawn ut i rommet for å undersøke de to store asteroidene Vesta og Ceres. Disse helt ulike objektene vil hjelpe oss å forstå hvordan Solsystemet og Jorden ble til. Vesta har et kollossalt krater som oppstod da den kræsjet med en annen asteroide. Biter som ble slynget ut har landet på Jorden som meteoritter!

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Arkiv i særklasse

ASTRO-NYTT fra Unni Fuskeland 30. mai 2007

Da observasjonene fra Hinode-satellitten ble alment tilgjengelige 27. mai, sto et europeisk datasenter med et Hinode-arkiv klart ved Institutt for teoretisk astrofysikk. Arkivet er banebrytende innen solforskningsmiljøet, med mange helt nye funksjoner for å øke utnyttelsen av observasjonene.

Datasenteret er en del av Norges og den europeiske romorganisasjonen ESAs bidrag til Hinode-prosjektet. Den andre delen av bidraget er å mer enn tredoble datamengden fra satellitten ved hjelp av nedlastningstasjonen SvalSat på Svalbard.

Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Hull i Mars

Terje Holte 28. mai 2007

Her kan man se sju forskjellige bilder, tatt av Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE, som viser hull i Marsoverflaten.

Dette kan være mulige innganger til grotter. Det ene bildet, som de har kalt hullet for ”Jeanne”, ble tatt 7. mai 2007 fra området rundt Arsia Mons som er den sørligste vulkanen av de tre i Tharsis området, og er så detaljert at det viser ned til 25 centimeter per pixel. Selve hullet er ca 140 meter i diameter.

Se mer på denne linken: Lenke til Planetary.org

Saturn okkultasjonen 22. mai

Jonny Ueland 22. mai 2007  

Sender et bilde fra Saturn okkultasjonen den 22 mai, denne gangen var eg litt seint ute men tok et bilde gjennom telelinsa på kamera mitt. Saturn er den lysende prikken til høyre for månen.

Helsing Jonny Ueland

Nye bilder fra New Horiszons spacecraft

Terje Holte 2. mai 2007

Her får man se noen fantastiske bilder, også videosnutter av Jupiter og Io: Lenke til Nasa

Litt om måneformørkelsen

Oppsummering av
H. Birch 5. mars 2007

Birger Andersen sendte et meget fint bilde til Nas-Mailinglisten 4. mars. Jonny Ueland kunne til samme sted rapportere i dag: Kom akkurat tilbake fra Lanzarote. Det var skyfritt og krystallklart på Lanzarote under formørkelsen. Det ser ut som månen var mørkere sett fra Lanzarote enn det som var synlig fra Norge. Eg sammenlignet fargen på månen med en 5 cent (Euro) og den var mørk kobber/bronse farget og var faktisk den mørkeste formørkelsen eg har sett til nå. Men det hyggeligste var alle som la merke til månen der nede, det var mange folk ute på denne tiden de fekk en flott opplevelse. Og så må vi få med det flotte bildet av Johannes Schedler tatt i Wildon/Østerrike.

Saturn okkultasjonen 2. mars

Audun Fikke
2. mars 2007

Her er et bilde fra i natt. Større bilde finner du på hjemmesiden min: vindkast.com/astro

HB: Takk skal du ha. For de som er interessert i været i vest, ta også en titt på vindkast.com!

Bilder av Jupiter fra New Horizons

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
28. feb. 2007

NASAs romsonde "New Horizons" passerer i disse dager Jupiter på veien mot Pluto. Sonden har et omfattende observasjonsprogram ved passeringen, og de første bildene fra nærpasseringen har begynt å komme. De nærmeste dagene og ukene vil det bli lastet ned stadig flere bilder fra sonden. Vi legger dem ut etterhvert som de blir gjort tilgjengelige fra NASA.

Se bildene her her: Lenke til UiO

Les mer om "New Horizon" og ferden til Pluto her: Lenke til UiO

Bilder av Mars fra Rosetta

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
25. feb. 2007

ESAs kometsonde Rosetta passerte bare 250 km over overflaten av Mars i natt (25/2). Under innflygningen tok den en rekke bilder av planeten. Rosetta kommer fram til komet 67P/Churyumov-Gerasimenko i 2014 og skal lande på kometen i 2015.

Se bildene av Mars her: Lenke til UiO

Les mer om Rosetta her: Lenke til UiO

Molekyler observert på planet utenfor solsystemet

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
22. feb. 2007

For første gang har man lykkes i å observere et molekylspektrum fra en planet i bane rundt en annen stjerne enn Sola direkte. En gruppe forskere fra NASA har brukt Spitzer Space Telescope til å observere planeten HD209458b, en planet på størrelse med Jupiter. Den går i en tett bane rundt sin stjerne. Tidligere har man identifisert grunnstoffene oksygen og karbon i atmosfæren til denne planeten, men aldri tidligere molekyler. Observasjonene, som blir presentert i dagens utgave av tidskriftet Nature, ga forskerne noen interessante overraskelser.

Les hele saken her: Lenke til UiO

Planlagt webcast av Måneformørkelsen 3. Mars
- vil du bli med?

Nas-mailingliste
Carsten A. Arnholm
Gruppe- og lokalkontakt NAS
14. feb. 2007

Hei,
Som dere vet er det en gunstig måneformørkelse 3. Mars Lenke til astronomi.no og Nasa

NAS/astronomi.no planlegger webcast av denne, og vi vil ha med så mange som mulig fra lokalforeningene til å bidra, og vise bilder live på astronomi.no. Enkeltpersoner er også velkomne til å bidra.

Hva du trenger for å bli med:

  • Et teleskop med ekvatorialmontering og motordrift
  • Et kamera, enten webkamera eller digitalt speilrefleks
  • Teleskopet bør har passe brennvidde sammen med valgt kamera, slik at hele månen vises (for webkamera snakker vi om ca 200-250mm brennvidde, for DSLR, endel lengre).
  • En PC med mulighet for å laste ned bilder fortløpende
  • Internettforbindelse ved teleskopet

Det enkleste er webkamera. NAS kan skaffe programvare for webkamera og instruksjoner om hvordan man setter opp systemet og får lastet opp bilder til astronomi.no, mens formørkelsen pågår.

Vennligst kontakt meg snarest om du vil være med!

Månen passerer Saturn

Jonny Ueland 6 feb. 2007  

Sender bilde fra den 3. februar 2007. Dette var det nærmeste månen kom denne gangen. Husk det er 1 måned til dette skjer igjen.

Endelig et gløtt

Jonny Ueland
10. jan. 2007

Sender bilde av kometen McNaught. Var virkelig heldig denne gangen. Den var synlig kun 15 min.

HB: Klikk på bildet for panorama. Takk skal du ha, Jonny!

Svein Imsland har ogå sendt inn et par bilder som ble tatt samme kveld fra Byhaugen: Bilde 1 og Bilde 2. Flotte greier!

Usedvanlig lyssterk komet synlig nå

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
8. jan. 2007

En usedvanlig flott komet har plutselig dukket opp på himmelen. Den er synlig i korte perioder på aften- og morgenhimmelen i noen få dager til, men flytter seg så raskt at den snart drukner i sollyset. Samtidig øker kometen dramatisk i lysstyrke og kan bli enda mer ekstraordinær enn den allerede er.

Les hele saken her:
Lenke til www.astro.uio.no.

HB: En rekke bilder av Comet C/2006 P1 McNaught er også lagt ut via Nas-Mailingliste, som f.eks. fra Odd Høydalsvik, Steinar Midtskogen og Mikkel Steine