Stavanger Astronomiske Forening

INNHOLD

GAMMELT

LENKER

Besøk Vitensenteret!

Asteroidene

Nyhetsarkiv 2004

ASTRO-NYTT
fra K. J. R. Ødegaard
29. des. 2004

Spennende astronomisk år

Året 2005 byr på flere flotte himmelfenomener og fantastiske prosjekter for å utforske vårt solsystem. Europa lander på Saturns måne Titan, NASA bombarderer en kometkjerne og vi får oppleve en solformørkelse.

Les om alle de store begivenhetene på http://www.astronomi.no/2005.html.

ASTRO-NYTT
fra K. J. R. Ødegaard
27. des. 2004

Komet på julehimmelen

Nå i julen er det faktisk mulig å se en komet. I flere måneder har astronomer fulgt kometen C/2004 Q2 Machholz på sin ferd over himmelen. Kometen har kommet stadig nærmere Jorden og Solen, men også stadig lenger nord på himmelen og er på sitt fineste fra Norge fra nå og ut til slutten av januar.

Les mer på Snarvei til UiO's side

ASTRO-NYTT
fra K. J. R. Ødegaard
26. des. 2004

Asteroide overvåkes intenst

Asteroiden 2004 MN4 er de siste dagene overvåket intenst siden beregninger viser at det er en liten fare for at den kolliderer med Jorden 13. april 2029. Selv om faren er liten, er den faktisk den mest betydelige siden astronomene begynte å klassifisere asteroide-farer.

Den 400 meter store kampesteinen ville ved et eventuelt nedslag på Jorden forårsake en eksplosjon som kunne ødelegge et betydelig område. Nye observasjoner ventes imidlertid å utelukke kollisjonsfare.

Les mer på Snarvei til UiO's side

NYHETSBREV
fra Torben Leifsen
25. des. 2004

Vellykket separasjon av Huygens første juledag

ESA sonden Huygens ble natt til første juledag kl. 03:00 koblet fra NASA fartøyet Cassini. Etter syv år sammenkoblet på vei fra Jorden til Saturn er nå Huygens på kurs mot månen Titan. Her skal den lande 14. januar. Landingen blir den første på en måne rundt en annen planet.

Les mer på: Snarvei til UiO's side

NYHETSBREV
fra K. J. R. Ødegaard
20. des. 2004

Norsk amatørastronom observerer supereksplosjon

Den norske amatørastronomen Odd Trondal klarte i helgen det mesterstykke å observere en av Universets voldsomste eksplosjoner - bare 23 minutter etter at lysblaffet nådde Jorden.

Hver dag når energirik stråling fra slike ufattelig voldsomme og fjerne, kosmiske eksplosjoner frem til Jorden. Strålingen gir oss signal om døden til en svært tung stjerne og fødselen til et sort hull. Fenomenet kalles gammaglimt og var i 30 år et av de største mysteriene i Universet.

Les mer på Snarvei til UiO's side

NYHETSBREV
fra K. J. R. Ødegaard
15. des. 2004

Unge planetsystemer fotografert

To store teleskoper i rommet har tatt unike bilder av unge planetsystemer rundt nabostjerner. Vi får et helt nytt innblikk i hvordan planetsystemer blir til og deres tidlige utvikling. Bildene viser oss dessuten hvordan vårt eget solsystem kan ha sett ut for 4,6 milliarder år siden.

Les mer, se bilder og animasjoner på Snarvei til UiO's side

NYHETSBREV
fra K. J. R. Ødegaard
15. des. 2004

Hva var Betlehemsstjernen?

I uminnelige tider har astronomer og andre fundert over stjernen som nevnes i Bibelen i forbindelse med Jesu fødsel. Var dette et astronomisk objekt eller noe helt annet? Nye teorier kaster lys over mysteriet.

Les mer på Snarvei til UiO's side

NYHETSBREV
fra Torben Leifsen
14. des. 2004

Sikre spor etter vann i Gusev-krateret på Mars

NASA roveren Spirit har identifisert et mineral som med sikkerhet bekrefter at vann tidligere i historien har vært i aksjon også i Gusev-krateret på Mars. Tidligere har Opportunity funnet sikre tegne på vann på Meridiani-sletten.

Les mer her: Snarvei til UiO's side

Opportunity har nå avsluttet undersøkelsene av Endurance-krateret og ute av krateret for første gang på 6 måneder. Se de siste bildene og les mer her: Snarvei til UiO's side

NYHETSBREV
fra UiO
12. nov. 2004

Phobos fra Mars Express

ESA slapp i går nye bilder fra den europeiske romsonden Mars Express. Bildene er tatt med High Resolution Stereo Camera og viser Mars-månen Phobos. De minste detaljene som kan skimtes på overflaten er bare 7 meter. Dette er de beste bildene som er tatt av Phobos noen gang. Bildene ble tatt da Mars Express passerte i en avstand på under 200 km.

Bildene kan sees her: Snarvei til UiO's side

Mer informasjon om utforskningen av Mars og ferske bilder fra NASAs Spirit og Opportunity finnes her:Snarvei til UiO's side

Leonidene

Onsdag morgen, 17. november, er det maksimum for Leonidene.

For de som ønsker med informasjon se
Sky and Telescope's side.

 

NYHETSBREV
fra K. J. R. Ødegaard
9. nov. 2004

Ringer og måner oppdaget rundt Saturn

Romsonden Cassini-Huygens har gjort et par forunderlige oppdagelser rundt Saturn. Sonden har gitt forskerne et helt nytt innblikk i systemet av ringer og måner rundt Saturn og oppdagelsene kommer nå på rekke og rad.

Les hele saken her: Snarvei til UiO's side

NYHETSBREV
fra K. J. R. Ødegaard
9. nov. 2004

Holder fortsatt på hemmelighetene

Da den store sonden Cassini-Huygens for forbi Saturns kjempemåne Titan på kloss hold 26. oktober, trodde forskerne at vi endelig skulle finne ut hva månens mystiske overflate består av. Vi fikk de første detaljerte bildene, men fortsatt vet vi lite om hva de viser!

De første radarbildene i farger viser mulige sprekker og geologisk aktivitet.

Hele saken kan leses her: Snarvei til UiO's side

Hovedside om Cassini-Huygens:
Snarvei til UiO's side

Måneformørkelsen 28. oktober

Kjekk liten fotosnutt fra Terje Holte. Klikk på bildet for forstørrelse. Se også omtale i UiO's hjemmeside.

Fotografert av Terje Holte

Bilder fra Vitensenteret

Stemning fra Vitensenteret, hvor K.J. Røed Ødegaard var tilstede 21. september. Det ble også holdt foredrag og demonstrasjon av Per A. Amundsen 22. september. [Klikk her]

 

Venus-passasjen

Bildene til høyre har Jonny Ueland sendt inn, og kan tas i bedre øyesyn ved å klikke på dem. Bildene er tatt med web kamera.

Fotografert av Jonny Ueland Fotografert av Jonny Ueland

Ellers så finnes det også mange bilder fra Venus-passasjen 8. juni, se f.eks. Science at NASA som har mange flotte bilder.

ISS passerte også solen, bilde kan betraktes hos ATM Slovakia.

Kometen Bradfield passerer solen

På «Dagens bilde» har komet Bradfield passert solen og er såpass sterk nå at den skal være synlig med det blotte øye. Her er adressen på tilnærmet ”real time”: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap040419.html. Her går man videre inn på ”click here” for å oppdatere.

På grunn av at kometen er så nær solen, sendes det også ut advarsel om at man aldri må se på solen/solnære objekter gjennom en kikkert. Det kan føre til blindhet med en gang.

Et par meldinger fra K.J.R. Ødegaard

ASTRO-NYTT
08.04.2004

Venus-passasjen 8. juni 2004 kan hjelpe forskerne å finne liv på fjerne kloder

I dag er det nøyaktig 2 måneder til den historiske Venus-passasjen. Fenomenet gir oss en unik mulighet til å lære hvordan liv på fjerne planeter kan oppdages. Vi har allerede teknologien for å finne halvavansert liv på fjerne kloder, generalprøven kommer 8. juni i år.

Hele saken kan leses her:
Lenke til artikkel

Hovedsider om Venus-passasjen:
Lenke til artikkel

ASTRO-NYTT
06.04.2004

Den første supernovaledsageren funnet

For første gang er en stjerne oppdaget å ha overlevd en supernovaeksplosjon. Den var en tett ledsager til stjernen som eksploderte og ble funnet av et felles europeisk-hawaiisk team.

Hele saken kan leses her:
Lenke til artikkel

Mars

Siste nytt fra Spirit og Opportunity:
Lenke til NASA

Mars er fotografert av Eric Jensen 25.08.2003
Mars er fotografert av Eric Jensen 25.08.2003