Nylig er det startet opp et samarbeidsprosjekt
mellom UiS, Bioforsk/S¾rheim og Norconserv om hvordan dyrkningsforhold (lys,
temperatur, n¾ringssalter) pŒvirker innholdet av viktige pigmenter,
smakstoffer og generelt kvaliteten av gr¿nnsaker. Prosjektet er st¿ttet av
Norges ForskningsrŒds MAT program, og en postdoc ved UiS skal tilknyttes prosjektet. Det arbeides med tomat,
salat og modellplanten Arabidopsis. I tillegg til Œ analysere hvordan ytre
faktorer pŒvirker innholdet av bestemte stoffer vil vi ved UiS studere de
underliggende mekanismene, dvs. hvordan pŒvirker ytre faktorer syntese og
nedbrytingshastigheten av de aktuelle stoffene, og hvordan mottas og omformes
signalene fra plantens omgivelser som resulterer i akkumulering eller
nedbryting av disse stoffer. Hovedansvarlig for UiS sin del av prosjektet er
professor Cathrine Lillo. |
Flavonoider og anthocyaniner er utbredte fargestoffer i planter. |
Lea US, Slimestad R, Smedvig P, Lillo C (2006)
Nitrogen deficiency enhances expression of specific MYB and bHLH transcription
factors and accumulation of end products in the flavonoid pathway. Planta
on-line November 2006