Flavonoidmetabolisme

 

 

Nylig er det startet opp et samarbeidsprosjekt mellom UiS, Bioforsk/S¾rheim og Norconserv om hvordan dyrkningsforhold (lys, temperatur, n¾ringssalter) pŒvirker innholdet av viktige pigmenter, smakstoffer og generelt kvaliteten av gr¿nnsaker. Prosjektet er st¿ttet av Norges ForskningsrŒds MAT program, og en postdoc ved UiS skal tilknyttes  prosjektet. Det arbeides med tomat, salat og modellplanten Arabidopsis. I tillegg til Œ analysere hvordan ytre faktorer pŒvirker innholdet av bestemte stoffer vil vi ved UiS studere de underliggende mekanismene, dvs. hvordan pŒvirker ytre faktorer syntese og nedbrytingshastigheten av de aktuelle stoffene, og hvordan mottas og omformes signalene fra plantens omgivelser som resulterer i akkumulering eller nedbryting av disse stoffer. Hovedansvarlig for UiS sin del av prosjektet er professor Cathrine Lillo.

 

 

AppleMark

Flavonoider og anthocyaniner er utbredte fargestoffer i planter.

 

 

Publikasjon

Lea US, Slimestad R, Smedvig P, Lillo C (2006) Nitrogen deficiency enhances expression of specific MYB and bHLH transcription factors and accumulation of end products in the flavonoid pathway. Planta on-line November 2006