21. - 24. juni 2021, Universitetet i Stavanger
Påmelding via IndicoKontakt arrangørene: via e-post
Om Fysikermøtet 2021
"Fysikermøtet" er et toårlig møte med norske fysikere i akademia, industri, skoler og forskning. Denne gangen finner det sted ved Universitetet i Stavanger mellom 21. og 24. juni 2021.
Programmet består av plenumpresentasjoner angående det siste innen fysikk i Norge, parallelle økter for de ulike gruppene i samfunnet, samt et dedikert populærvitenskapelig opplegg om energi. Siden mange av medlemmene våre har en internasjonal bakgrunn, alle foredrag blir holdt på engelsk.
For å sende inn en presentasjon som en parallelle foredrag, vennligst kontakt innkallerne til den Faggruppene, hvis navn er oppført i programdelen nedenfor.
Møtet vil omfatte et sosialt program med kaffepauser, lunsjer og en middagsbankett med omvisning i de botaniske hagene på Flor & Fjære.
Programmet inkluderer også de tradisjonelle årsmøtene og prisutdelingen for Martin Landres-prisen for beste MSc-avhandling, posterprisen (pris for beste poster), og utdanningsprisen.
Om Norsk Fysisk Selskap
Norsk Fysisk Selskap (NFS) ble offisielt grunnlagt i 1953, med formål å fremme forskning, opplysning og samarbeid på fysikkens områder. Selskapet hadde sitt utspring i Fysikkforeningen ved Universitetet i Oslo, som ble opprettet allerede i 1939. I dag har NFS rundt 1000 medlemmer. NFS er en medlemsorganisasjon i European Physical Society.
Selskapet har åtte faggrupper: Subatomær fysikk og astrofysikk, Kondenserte faser, med atomfysikk, Biofysikk, Optikk, Akustikk, Rom-, plasma- og klimafysikk, Industri- og energifysikk, og Undervisning og formidling (Norsk Fysikklærerforening). Siktemålet med gruppene er å styrke kontakten mellom medlemmer med samme interessefelt. Les mer om faggruppene.
I tillegg til faggruppene, har NFS opprettet nettverkene Nettverk for kvinner i fysikk og Nettverk for fysikkhistorie og filosofi.
Vitenskapelig program
Kondensert materiens fysikk er forskningsfelt som spenner over mange forskjellige spesialiseringer av moderne fysikk blant dem kjemisk og polymer fysikk, tynne filmer, dynamikk og statistisk fysikk, halvlederfysikk, krystallinske faste stoffer og deres mikrostruktur, magnetisme, metall- og materialfysikk, overflatevitenskap, lavtemperaturfysikk samt vakuumvitenskap og teknologi.
Atomfysikk studerer grunnleggende interaksjoner mellom elektroner, lasere, atomer og molekyler. Disse inkluderer elektroneksitasjon og ionisering, høyoppløselig laserfotoionisering, produksjon og studier av laserkjølte og fangede atomer.
Klimafysikk er en tverrfaglig tilnærming til naturvitenskapelig klimaforskning med forbindelser til meteorologi, oseanografi, geologi, geofysikk, biologi og matematikk.
Romfysikkforskning i Norge adresserer jordens øvre atmosfære, ionosfæren og magnetosfæren og relatert plasmafysikk; små objekter i solsystemet, mesosfærisk og kosmisk støv og støvete plasmafenomener.
Subatomær og partikkelfysikk studerer de mikroskopiske bestanddelene av materie og kraftbæring. Sterke samarbeid eksisterer med European Center for Nuclear Research (CERN) og annen stor institusjonell forskningsinfrastruktur.
Astrofysikk utforsker universets fortid, nåtid og fremtid ved å bruke forskjellige observasjonsmetoder fra optiske teleskoper til gravitasjonsbølgebokobservatorier.
Tidsplan
Vitenskap av Energi
Utvalgte presentasjoner er tilgjengelige via YouTube-kanalen av Institutt for Matematikk og Fysikk ved Universitetet i Stavanger.
-
Vitenskap av Energi
Prof. Richard Muller
University of California, Berkeley
author of Energy for future presidents -
Vannkraft
Assoc. Prof. Pål-Tore Storli,
Vannkraftlaboratoriet,
NTNU -
Fisjon
Assoc. Prof. Alexander Rothkopf,
Institute for Mathematics and Physics
University of Stavanger -
Olje
Prof. Aksel Hiorth,
Institutt for energiressurser,
Universitet i Stavanger -
Fusjon
Prof. Dr. Thomas Klinger,
Wendelstein 7-X project leader,
Max-Planck-Institute for Plasma Physics -
Hydrogen
Assoc. Prof. Olena Zavorotynska
Institutt for matematikk og fysikk,
Universitet i Stavanger -
Batterier
Dr. Fride Vullum-Bruer,
Senior Research Scientist
SINTEF Energy -
Solenergi
Tine Uberg Nærland, PhD
Research Scientist
Insitute for Energy Technology -
Vindkraft
Prof. Trond Kvamsdal,
Department of Mathematical Sciences
NTNU