Stavanger Astronomiske Forening

INNHOLD

GAMMELT

LENKER

Besøk Vitensenteret!

Vel overstått Astronomikongress !

Vi takker for alle som har holdt foredrag og møtte opp til kongressen på Ålgård 1. - 3. september. Det vil etterhvert bli mulig å bestille bilder som ble tatt under arrangementet. Her er en kort oppsummering :

Fredag var det visning av utstillingen i 1. etasje. Her var det fine teleskoper å se, samt et utvalg av bøker til å bla frem "fakta", om man skulle stå litt fast. Løsningen for den som ønsker å studere stjernehimmelen på gråværsdager, et innendørs planetarium kunne utprøves. Det ble velkomsttale og middag, men værgudene slo ikke helt til for utendørs observasjon denne kvelden.

Lørdag ble lokalet fylt opp for å høre Professor Per Amundsen starte foredrag om planetariske tåker. Han viste også bilder av tåker med enorme variasjoner av form og farge. Odd Trondal fortsatte om astrofotografering med CCD kamera. Her var det mange gode tips å notere seg. Etter en kort pause fortalte Arild Saasen om stjernehoper, spennende mål å se etter på nattehimmelen. Vi inntok en god lunsj, og kunne så få høre professor Henning Knutsen med foredraget 'Den universelle urmaker' - tankevekkere og relasjoner rundt tid. Professor Erik Skaugen skulle ta oss på tur ut i rommet, og viste oss forskjellige teorier med flotte illustrasjoner. Det ble utstilling, astromarked og konkurranse. Festmiddag ble innledet med tale og senere ble premier til konkurransen delt ut. Speidere ble sendt ut til 'Arildsåsen' og kunne konstatere at det var godt nok til observasjon. Forsamlingen reiste ut og fikk studere stjernehimmelen, og ta fine objekter til nærmere øyesyn gjennom medbrakte teleskop.

Trond Erik Hillestad startet opp søndag med et tema som de fleste er opptatt av, bemannede romferder til Mars. Han refererte også til artikkelen i den siste utgaven av Astronomi, som utdyper dette emnet. Jonny Ueland viste oss lysbilder med sitt innlegg om fotografering av stjernehimmelen med ulike teknikker. Vi fikk gode råd og idéer om vakre nyanser som kan skapes med rimelig utstyr. Etter lunsj fortsatte Odd Trondal mer om astrofotografering. Ved avslutningen fikk Arild Saasen overrakt en flott stein av Trond Erik Hillestad, som stammer fra en gammel impaktstruktur på Østlandet.

Vev-ansvarlig: Hilde Birch
Sist endret: 10. september 2000.