Stavanger Astronomiske Forening

INNHOLD

GAMMELT

LENKER

Besøk Vitensenteret!

Asteroidene

NESTE FOREDRAG

Onsdag 23 januar holder Leif Magne Svendsen foredrag på Byhaugen: Osiris Rex

NYHETER

Total måneformørkelse

Mandag 21 januar blir det en total måneformørkelse.

Total fase starterkl 05:41
Senter totalitetkl 06:12
Total fase slutterkl 06:44

Kilde: Himmelkalenderen no

Møtedatoer

Heretter har vi møte på Byhaugen hver onsdag kl 19:30.


Ill.: Larry Molnar

Stjernekollisjon gir rød nova i Cygnus

Prof Larry Molnar, Calvin College, Michigan, USA har funnet ut at en kontaktvariabel stjerne KIC 9832227 som består av to stjerner som er i kontakt med hverandre, kommer til å smelte sammen i 2022 +/- et år. Dette øker lysstyrken 10000 ganger, så istedet for et mag 11 objekt ( takk, Per ), så kommer den til å bli synlig med bare øyet. Det er estimert at den blir så sterk som de andre stjernene i korset i Cygnus.

Kilder:

Planetariet på Vitenfabrikken oppdateres!

Vitenfabrikken har nettopp fått finansiert oppdatering av planetariet. Klikk her for video

Sol og måne tider

Oppgangs- og nedgangstider for sol og måne blir beregnet med et biblotek som heter NOVAS. Dette gjøres en gang i døgnet. Jeg har funnet det hos US Naval Observatory. Det bruker bibloteker fra JPL/NASA, reinspikka rocket science med andre ord.

NOVAS gir bare posisjonen for det enkelte himmellegme, jeg har selv laget algoritmene som beregner opp og nedgangstider. Erik og Per har vært med og kontrollert beregningene.

Thanks a lot, and keep up the good work to USNO and NASA. We has used NOVAS to calculate the celestial positions for the sun and the moon on this homepage. Those positions are then used to calculate rise and set times, and the phase of the moon.

Kaplan, G., Bangert, J., Bartlett, J., Puatua, W., & Monet, A. 2009, User's Guide to NOVAS 3.0, USNO Circular 180 (Washington, DC: USNO)

Vi har fått organisasjonsnummer

Hei,
Ja så er Stavanger Astronomiske Forening endelig registrert i Brønnøysund-registeret. Det betyr at dere som tipper/spiller på lotto/Viking lotto kan gå inn og velge foreningen som mottaker av grasrot-andelen. Håper at flest mulig registrerer foreningen. Du kan velge om du vil søke på navnet, eller på organisasjonsnr. 985569274.

12 aug. 2010

STØTT SAF!

Foreningen etablerte et fond med formål om å få et bedre teleskop til observatoriet. Vi har nådd målet i september 2007. Takk til alle som har vært med å støtte foreningen.
Etterhvert som vi får rigget teleskopet på plass i observatoriet, er det på sikt planer om kamera. Om du har lyst til å bidra med støtte til dette, så er bankkonto nr.:
3201 35 62309